Wijk & Aalburg

Een dialoog:

We hebben een nieuw huis gekocht

Gefeliciteerd, waar?

In Wijk en Aalburg.

Mooi man!

Ja, veel ruimte en een hele grote schuur

Garage?

Nee, weet eigenlijk nog niet wat ik er mee ga doen.

Luxe probleem?

Eigenlijk wel. Mmmmm: schiet me wat te binnen!

Wat dan?

Mooie ruimte om bier in te brouwen!

Dat noem ik nou eens een goed bestemmingsplan!

Zo werd begin 2006 het idee geboren: Levensmiddelentechnologen Robert Janssen en Jouke Hoogsteen lanceren het idee om een thuisbrouwerij te gaan beginnen. Plaats waar dit zou moeten gebeuren: Wijk & Aalburg, woonplaats van Robert Janssen.

Na enkele maanden op dit idee gebroed te hebben werd dan eindelijk apparatuur uitgekozen in november 2006. Klein beginnen is het motto, met in het achterhoofd: Ge weet ooit nooit nie waar 't op uitdraait!

Brouwapparatuur

Zo gezegd, zo gedaan. In november 2006 werd een starterset aangeschaft van de firma Brewferm waarmee zo'n 20 liter bier per brouwsel gemaakt kan worden. Daarnaast werden er nog wat extra brouwemmers aangeschaft, de aansluitingen voor de koeling gemonteerd en de benodigde hulpmaterialen verzameld. Er kon dus begonnen worden.

Nadat de brouwmeesters zich weer verdiept hadden in de schone kunst van het brouwen (De materie zakt na  verloop van jaren toch wel iets weg!) werd een recept gezocht, grondstoffen besteld en de eerste brouwsessie voorbereid.

20 januari 2007 was het dan zover. Het eerste brouwsel zag het levenslicht in de hagelnieuwe brouwerij "De Straffe Kabouter". Om de kunsten eerst goed te leren beheersen werd er voor gekozen om een compleet moutpakket te bestellen waarin alle benodigde grondstoffen afgepast aangeleverd werden. De naam van dit eerste bier: "De Grote Gok".
De naam van deze primeur laat zich raden: De huiskabouter beschikt over een niet al te bescheiden rode gok. Daarnaast is het het eerste brouwsel, dus in zekere zin ook een gok, zij het een weloverwogen gok. "Zal het meteen goed gaan, wordt het een perfect biertje of loopt het mis?"

Onder het motto: "Gaat 't fout, dan leren we er van!" en met een flinke dosis enthousiasme en positivisme leverde de brouwerij 20 januari 2007 haar eerste brouwsel op. De geboorte van een nieuwe thuisbrouwerij was een feit!

Vanaf dan zullen naar verwachting nog vele brouwsels volgen.

Brouwhoek van

De Straffe Kabouter